10 oktober Dag van de Duurzaamheid

De landelijke Dag van de Duurzaamheid vindt dit jaar plaats op vrijdag 10 oktober (10-10). Door heel Nederland zullen duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Een overzicht van deze activiteiten is te zien op deze link.

Duurzaam is tegenwoordig een heel breed begrip dat door bedrijven en instanties aangegrepen wordt om bepaalde producten of diensten aan de man te brengen.

Een duurzaam gebouw moet volgens de Nederlandse rijksoverheid idealiter:

  • energie besparen
  • (schaarse) materialen besparen
  • water besparen
  • een gezond binnenmilieu hebben
  • weinig hinder opleveren wat betreft licht, geluid en dergelijke,
  • niet tot vervuiling leiden, zoals bijvoorbeeld CO2-uitstoot,
  • uit materialen bestaan die men kan hergebruiken.

Groene bouwmaterialen is alle jaren lang pionier op het gebied van onderzoeken en in de markt zetten van materialen die écht duurzaam zijn. Wij gaan daarin nog een aantal stappen verder dan de overheid in de zin dat de gezondheid voor verwerkers en bewoners bij ons prioriteit heeft. Wij richten ons daarom ook met name op de Bio-based bouwmaterialen. Bouwmaterialen met een zo natuurlijk en zuiver mogelijke oorsprong. We werken hiervoor samen met de overheid in een greendeal. Ook handelen wij graag volgens het cradle 2 cradle principe.

Alle materialen moeten in een kringloop systeem steeds weer hergebruikt kunnen worden, zonder daarbij gevaren voor het milieu en de gezondheid van de mensen te creëren. Het liefste met een zo  laag mogelijk energieverbruik. Hierin ligt de uitdaging voor de volgende generaties om op steeds intelligentere manieren bouwsystemen te ontwikkelen die volledig herbruikbaar /recyclebaar zijn en milieuvriendelijk en gezond van oorsprong tot gebruik, tot grondstof voor een nieuw product, van wieg tot wieg.

hennep-isolatie-isovlas-dak-wand-vloer-i Nature%20plus%20keurmerk%20groenebouwmat

Boek “De Duurzaamheidsoorlog”

Recentelijk is “De Duurzaamheidsoorlog” verschenen. Een boek geschreven door Thomas van Belzen over het verzet van de bouwlobby tegen overheidseisen rond duurzaam materiaalgebruik.  Voor Inspiratie heeft de schrijver ons bezocht in Heusden om zichzelf te laten informeren en inspireren door onze Thomas (Pijnenborgh).

Bij de release van het boek heeft ook de NOS ons bezocht in Heusden om een interview af te nemen met Thomas van Belzen en Thomas Pijnenborgh. Dit is te beluisteren op de NOS site, luister vanaf minuut 18.

Politiek journalist Thomas van Belzen beschrijft in Duurzaamheidsoorlog de geschiedenis van het falende duurzaamheidsbeleid. Zijn interviews met tientallen deskundigen, architecten, aannemers, toeleveranciers, lobbyisten, oud-ministers en oud-staatssecretarissen onthullen een groot spanningsveld tussen milieuambities en financiële belangen. In de wereld van duurzaam bouwen blijkt er sprake van verwarring, wantrouwen, bedreigingen, rechtszaken en mislukkingen. Tegelijkertijd is bijna iedereen het erover eens dat we zuiniger moeten omspringen met grondstoffen. Helaas heeft deze overtuiging slechts kleinschalige successen opgeleverd. Dit boek is echter niet alleen kritisch, maar biedt ook inspirerende ideeën richting een circulaire economie.

Werk aan de winkel

Hoe je het ook wendt of keert. Er staat ons een enorme klus te wachten om de lokale en de wereldeconomie weer groen en gezond te krijgen. Wij doen hiervoor ons uiterste beste en helpen graag iedereen verder met het realiseren van gezonde en duurzame woningen en gebouwen.

Groenebouwmaterialen

Wij vertellen u graag meer over alle mooie natuurlijke producten die wij u kunnen leveren. Ook kunt u contact opnemen voor bijpassend advies, bouwbegeleiding, en diverse workshops op het gebied van leem, kalk, hennepbeton, leemkachels, hout gestookte (rocket stove) fornuizen en nog veel meer.

Tel:           +31 (0)416 53 19 02

e-mail:      info@groenebouwmaterialen.nl

handtohandchildhelp.jpg?t=1401300865 Naast dat wij natuurlijk al maatschappelijk verantwoord ondernemen ondersteunen wij ook het sociale goede doel Hand to hand child help!

Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Afmelden nieuwsbrief
© 2008 – 2014 Groenebouwmaterialen | typefouten en prijswijzigingen voorbehouden

Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Afmelden nieuwsbrief
© 2008 – 2015 Groenebouwmaterialen | typefouten en prijswijzigingen voorbehouden