De veelzijdige toepassingen van hennep

Historisch gebruik van hennep

De teelt van vezelhennep vond eeuwenlang op betrekkelijk grote schaal ook in Nederland plaats op de zogenoemde hennepakkers of -werven. Hennepvezel was onontbeerlijk bij de bouw van zeilschepen, die een grote behoefte hadden aan touwwerk en canvas. Hierbij kan men denken aan de tuigage en de scheepskabels, en – bij vissersschepen – ook aan het viswant. Vooral de Langstraat en de Zuid-Hollandse waarden stonden bekend als hennepteeltgebied. Omstreeks 1910 was aan de verbouw in Nederland een einde gekomen, afgezien van enkele kleinere cultures voor lokaal gebruik.

Omstreeks 1970 begon het cannabisgebruik in West-Europa ingang te vinden. Hierdoor kreeg de hennepplant een negatief imago. Nieuwe toepassingen van hennepvezel en de ontwikkeling van nieuwe machines voor het oogsten en de verwerking leidden decennia later wel tot introductie van de vezelhennepteelt in Oost-Groningen.

Hennep als isolatie

Het natuurlijke isolatiemateriaal Hennep is uitermate geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren en is vrij van schadelijke stoffen. Thermo Hennep isolatie garandeert een perfecte bescherming tegen de koude in de winter én de warmte in de zomer. De goede diffusie eigenschap van Hennep isolatie zorgt voor een automatische vochtregulering, het gevolg is een aangenaam en gezond leefklimaat.

De grondstof Hennep is een veelzijdig en vernieuwbaar gewas. Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 100 tot 120 dagen en groeit op alle types grond zonder de grond uit te putten. Onkruid krijgt zo geen kans en onkruidbestrijding is dus niet nodig. Hennep zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei.

Hennep heeft dus al CO2 bespaart vóór het als bouw materiaal word ingezet! Onze Thermo Hennep Combi Jute en Thermo Hennep Plus zijn daarom bekroond met vele prijzen en keurmerken;

logowohnmedizin.gif Award R-Symbol für Hock Dämmstoffe logooekotest.gif logowarentest.gif R Symbol