Temazcal : zweetruimte

Midden Amerikaanse zweethut !

Een Temazcal is een zweetruimte van de inheemse bevolking van Meso-Amerika. Het woord Temazcal (Temazcalli) komt uit het Nahuatl en betekent “huis van hitte”. In het oude Meso-Amerika werd het gebruikt als genezende ritueel om na lichamelijke inspanning – bijvoorbeeld na een strijd of spel – het lichaam ceremonieel te reinigen. Het werd ook gezien als toepassing om de gezondheid te verbeteren, het genezen van zieken en voor vrouwen om een bevalling voor te bereiden.

De zweethut komt vrij vaak in midden-Amerika voor, doch de Temazcal is anders. Het is gebouwd van meestal vulkanisch gesteente in een op een iglo lijkende cirkelvormige koepel. Er zijn echter ook archeologische vondsten bekend van rechthoekige vormen. Om de ruimte op te warmen, wordt (omdat deze door de temperatuur niet ontploffen) vulkanisch gesteente verwarmd en daarna in een kuil in het midden van de Temazcal neergelegd waarna overgoten met water.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

temazcal5

Groene Bouwmaterialen is een complete bio- bouwmarkt. Wij zijn gespecialiseerd in ecologische en bio based bouwmaterialen. Bijna al onze producten zijn binnen enkele werkdagen leverbaar.

U kunt in de webwinkel direct producten bestellen, ons voor advies of een offerte bellen; 0416-531902 of een mailtje sturen naar info@groenebouwmaterialen.nl

Naast scherpe prijzen, een zo snel mogelijke levering en goede service, bieden wij advies en bouwbegeleiding voor professionals en doe het zelvers.